Bekkenpijn is erg vervelend en helaas een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Wist je dat 1 op de 5 zwangere vrouwen dit ervaren? Je bent dus zeker niet alleen! Belangrijk is om hier niet te lang mee door te lopen en op tijd aan de bel te trekken. Door multidisciplinair hiernaar te kijken zijn veel van mijn klanten tijdens hun zwangerschap relatief snel van hun klachten af. In deze blog lees je wat meer over bekkenpijn. Nogmaals, loop hier niet te lang mee door maar zoek hulp als je bekkenklachten ervaart. 

Wat is bekkenpijn?
Pijn rondom het bekken: in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant en achterkant van de bovenbenen, in de liezen of aan het schaambeen.

Hoe herken je bekkenklachten?
Continu aanwezige, scherpe of zeurende pijn. Pijn bij dagelijkse activiteiten zoals omdraaien in bed, langere tijd staan of zitten, bukken, traplopen, huishouden, autorijden etc. Andere klachten kunnen zijn: menstruatiepijn, darmklachten, opgeblazen buik, pijn bij plassen, incontinentie.

Oorzaken bekkenpijn?
Van invloed op het ontstaan van bekkenpijn kunnen zijn: zwangerschapshormonen (relaxine), overbelasting en (verkeerde) houding, bekken dat uit balans is/wordt getrokken door onderactiviteit en/of overactiviteit van de spieren rond het bekken, een val of ongeval, de bevalling waarbij enorme druk op bekken staat.

Adviezen bij bekkenpijn?
• Maak een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut (zie samenwerkingspartners bij kopje"contact" voor het achterhalen van de oorzaak.
• Leer jezelf pijnvrij bewegen. Neem een trainer in de arm om samen hiermee aan de slag te gaan. Angst is een slechte raadgever. Je kunt in een negatieve spiraal komen doordat bewegen zeer doet, hierdoor ga je minder of anders bewegen, wat er weer voor zorgt dat de klachten verergeren. Doorbreek deze cirkel en leer ze zoveel mogelijk pijnvrij bewegen.
• Je houding en manier van bewegen kunnen klachten veroorzaken máár ook voorkomen of verhelpen. Niet bewegen is geen optie. Vaker rust nemen wel. Aandacht voor mobiliteit, houding en uitvoering kunnen veel bijdragen.
• Actieve stabilisatie: co-contractie spierkorset. Door het spierkorset in te zetten bij beweging kan de instabiliteit worden opgevangen door de spieren en dit kan pijnklachten helpen verminderen.
• Symmetrisch trainen. Algemeen advies bij bekkenpijn is alleen nog symmetrisch trainen. Echter in het dagelijks leven zitten ook asymmetrische bewegingen zoals bijvoorbeeld traplopen. Mooi doel kan zijn om de asymmetrische oefeningen alleen te doen wanneer dit pijnvrij kan.
• Functioneel trainen: dagelijkse activiteiten goed aanleren is van zeer grote meerwaarde aangezien dit pijn in het dagelijks leven ook kan helpen verminderen.
• Bekkenpijn is vaak een zoektocht naar de balans tussen inspanning en ontspanning. Rust afwisselen met activiteiten is zeer belangrijk. Dus wat vaker stretch, mobiliteit en ontspanning tussendoor is aan te raden.

Ontspanningsoefeningen kunnen nuttig zijn wanneer iemand ook veel mentale stress ervaart. Ook deze stress kan invloed hebben op bekkenpijn.

cecil rost