Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om oververhitting van de moeder te voorkomen. De kerntemperatuur van een zwangere vrouw is hoger en ze kunnen moeilijker warmte afgeven. In de baarmoeder is het ook een paar graden warmer dan de lichaamstemperatuur van de moeder.
Onderzoek dat is gedaan (op schapen) toont aan dat oververhitting bij de moeder schadelijk kan zijn voor de baby. Dit kan leiden tot vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. De hartslag van de foetus gaat omhoog wanneer er sprake is van een hoge temperatuur van de moeder. 

• Je kunt oververhitting voorkomen door véél te drinken op de dag van je training. Dus niet alleen tijdens de training.
• Verder is het advies om niet te trainen op warme dagen (25 graden +) of in een warme ruimte zoals bijvoorbeeld hot yoga.
• Doe de praattest om te kijken of je niet buiten adem bent. Je moet dan nog zinnen van minimaal 6 woorden normaal kunnen uitspreken.
• Je kunt ook de Borg-schaal gebruiken voor het inschatten van de inspanning. We gaan dan uit van (RPE = Rate of Perceived Extertion). Tijdens de
zwangerschap mag je pieken op max 6/7 van de Borgschaal. 
Alle oefeningen moeten worden uitgevoerd in een gevoede, goed gehydrateerde staat. Wanneer de omgevingstemperatuur en vochtigheid hoog zijn, is het advies om ook meer te drinken tussendoor.

Een optimale training voor een gezonde zwangere vrouw met een normaal gewicht is 30 tot 45 minuten sporten op 50% tot 75% van de VO2 max, gevolgd door een 15 min cooling down door bijvoorbeeld te wandelen of fietsen. De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen.

 

BorgSchaal