Buikdruk is niet iets om bang voor te zijn. Het is een natuurlijk proces ter bescherming van de wervelkolom bij het leveren van kracht. Tijdens en na de zwangerschap kan te veel druk óf druk in één bepaalde richting (bv. omlaag of naar voor) problemen opleveren. Een zwakke schakel is de linea alba (diastase). Wanneer er druk naar voren wordt gezet of de druk niet opgevangen kan worden door de buikspieren zie je een tuut op de buik ontstaan bij de middenlijn. Wanneer dit één keer gebeurt, is dit niet direct een ramp. Maar wanneer dit een patroon is dat de hele zwangerschap wordt doorgezet, kan de diastase onnodig groot worden.

De bekkenbodem is ook een zwakke plek. Wanneer je omlaag perst kan dit veel druk op de bekkenbodem geven en wanneer dit langdurig optreedt, kunnen er klachten zoals een verzakking of incontinentie ontstaan.

Dus het is belangrijk dat er géén druk omlaag wordt gezet en géén druk naar voren wordt gezet.
Maar wat dan wel? De druk verdelen over de gehele core en uitblazen op kracht. Hoe? Door hetinzetten van het spierkorset (3 x B).

Waar let je op bij de buik?

Wat gebeurt er met de buikwand tijdens training en in het dagelijks leven?
• Blijft de buik mooi rond en plat of zie je een “tuut” ontstaan? Wanneer je een tuut ziet ontstaan, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om dit te voorkomen. Denk aan: actief laten uitblazen op krachtmoment, het aanpassen van de houding of het inzetten van het spierkorset zodat de druk beter kan worden opgevangen.
• Hoe ga je om met kracht leveren (wat doe je met ademhaling en inzetten van spierkorset)? Het is goed om te testen wat de natuurlijke neiging is van de
klant: wat doe je bij hoesten, opstaan, kracht zetten?
• Voorkom: schrap zetten, de onderbuik uit duwen of de adem vast zetten.

Het is best lastig om dit bij jezelf te checken als je hier geen of weinig verstand van hebt. Bij zowel de smallgroup trainingen als de personal training trajecten komt dit veel aan bod en leer ik jou hoe je wél weet of je goede buikdruk levert. Kom dus gezellig mee trainen en leer alles over jouw buikdruk en core inzet.

 

dominginpregnancy