*disclaimer: elke zwangerschap is anders, het is daarom altijd verstandig om met een professional naar jouw situatie te kijken wat voor jou van toepassing is*

In de vorige twee blogs kon je de tips lezen over sporten tijdens de eerste twee trimesters. Vandaag een paar tips voor het derde en laatste trimester. Waar je in het tweede trimester weer volop energie kan ervaren kan dit aan het einde van  het derde trimester juist weer wat afnemen. Je lichaam heeft het wat zwaarder en ook dan is het goed om er rekening mee te houden met sporten. Het is goed om juist de spieren te trainen die je lichaam dragen. Dit zorgt voor minder klachten en een voorspoedig herstel. Ik krijg vaak de vraag tot hoelang je nog door mag sporten. Je mag doorsporten tot het einde, mits dit voor jou prettig is. Mogelijk dat je de laatste week juist even wilt relaxen en coconnen, ook dat is goed. Kijk vooral naar belasting en belastbaarheid. Doe jij de hele dag rustig aan in en rond het huis dan is het heerlijk om een uurtje te sporten. Maar ben jij in je verlof nogsteeds aan het rennen en het vliegen moet je jezelf afvragen of je ook op de pauzeknop kan drukken en je fysiek en mentaal klaar kan maken voor de komst van je baby. 
Wil je hierover samen sparren? Dan kan dat natuurlijk altijd, mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Derde trimester (28-40+ weken)

Houd in het derde trimester rekening met:

- Zelfde aanpassingen in het tweede trimster plus:
- Energieniveau gaat omlaag
- Langer herstel nodig na training
- Vaker last van bekkenpijn en/of rug, nek, schouderklachten


Tijdens de training:
- De afbouwfase is begonnen, de intensiteit en omvang mag omlaag
- Pas de ROM in bewegingen aan
- Let op met bewegingen boven het hoofd (rek op linea alba)
- Niet te veel staande oefeningen achter elkaar i.v.m. druk op de bekkenbodem

38 weken zwanger 1 297x300