*disclaimer: elke zwangerschap is anders, het is daarom altijd verstandig om met een professional naar jouw situatie te kijken wat van jou van toepassing is*

In de vorige blog ging het over het eerste trimester. In deze blog gaan we verder in op het tweede trimester (13-27 weken)

Ook in dit trimester gebeurd er weer genoeg in je lichaam maar ook mentaal. Je omgeving is zich bewust van je zwangerschap én het wordt steeds zichtbaarder. Dit ook de periode waarin je steeds meer tijdens de zwangerschap "moet" aanpassen wanneer je aan het sporten bent. Dit alles heeft te maken met je hormoonhuishouding die veranderd en de waardes van je relaxine, het hormoon dat je bindweefsel verweekt, verhoogd. Het is daarom fijn om bij iemand te trainen die gespecialiseerd is in het trainen tijdens de zwangerschap. Dit kan uiteraard bij VivideMama maar mocht je niet in de buurt wonen kijken dan zeker eens op de site van www.powermama.nl. Hier kun je coaches vinden door heel het land die zich elk jaar laten bijscholen en via een online leerplatform op elk moment toegang hebben tot de nieuwste onderzoeken en adviezen. 

Blijven sporten en bewegen is dus altijd het advies, mits door medisch specialisten anders wordt geadviseerd.


Houd in het tweede trimester rekening met:
- De meeste klachten zijn (hopelijk) wat minder
- Het energieniveau gaat omhoog
- De buik begint te groeien maar zit nog niet in de weg
- Houd vanaf nu rekening met buikspieren, bekkenbodem, IAP


Tijdens de training:

- Wees extra alert op houding en uitvoering
- Individuele begeleiding is gewenst
- Risk versus reward bij keuze van oefeningen
- Geen high impact meer
- Eén voet aan de grond houden
- Besteed aandacht aan het spierkorset en ademhaling

tweede trimester