*disclaimer: elke zwangerschap is anders, het is daarom altijd verstandig om met een professional naar jouw situatie te kijken wat voor jou van toepassing is*

Niet alleen elke zwangerschap is anders maar ook elk trimester brengt veranderingen met zich mee. Tijdens het sporten is het goed om hier rekening mee te houden. De komende drie blogs neem ik je mee in elk trimester waar je rekening mee moet houden tijdens de trainingen. 

In deze blog behandelen we het eerste trimester (1-12 weken zwangerschap)

Tijdens het eerste trimester kun je zonder veel aanpassingen lekker de sport blijven uitvoeren die gewend bent. Er is nog geen buik die in de weg zit maar er zijn wel andere dingen die je kunnen belemeren. Zoals het ervaren van weinig energie of misselijkheid. Blijven bewegen is natuurlijk altijd het advies maar wees ook lief voor je lichaam. De eerste weken van de zwangerschap zijn er belangrijke processen bezig in je lichaam waar je ook best de tijd en ruimte voor mag nemen. Lukt het om te blijven sporten? Super, lees dan zeker verder.

Houd in het eerste trimester rekening met:
- Fysieke klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, duizeligheid
- Het energieniveau is in deze fase onvoorspelbaar, pas je weekplanning aan naar behoefte en geef je omgeving aan wat jij nodig hebt. 
- Wees mild naar jezelf toe

Tijdens de training:
- Bespreek de doelen en wensen met je trainer, zorg voor de juiste verwachtingsmanagement.
- Begin met de voorlichting over de fysiologische veranderingen, uiteraard kan dit bij VivideMama! Hoe eerder je dit doet hoe meer je er aan hebt. 
- Doe geen 1RM of max lifts meer
- Voorkom oververhitting (juist in deze beginfase)
- Vermijd risico op vallen
- Gebruik geen lifting belt meer
- Let op met competities en wedstrijden
- Bouw meer rust in tijdens de training
- Zorg dat je gedurende je training kan blijven praten, je moet hele zinnen kunnen antwoorden
- Veel drinken voor en tijdens de training

Wil je meer weten over sporten tijdens het eerste trimester? Stuur me gerust een berichtje.

week1 12