powermama workshop2

Iedereen weet dat sporten en bewegen hoort bij een gezonde levensstijl. Ook als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende te bewegen en door te sporten breng je je lichaam in optimale vorm voor een naderende bevalling. Je weet van te voren nooit hoe de bevalling gaat zijn, goed voorbereiden is daarom niet alleen verstandig voor je lichaam maar ook voor je mindset. Op de hoofdpagina staan een paar voordelen van sporten tijdens je zwangerschap opgesomt. Ik leg je graag wat meer hierover uit:  

 1. Verminderde kans op zwangerschapsdiabetes
  Door een gezondere levensstijl heb je minder kans op zwangerschapsdiabetes. Daarbij is een gezonde voeding ook belangrijk. Ben je bekend met zwangerschapsdiabetes is het ook verstandig om kennis in te winnen bij een dietist. Eline Zuiderwijk is een dietist met wie ik veel samen werk, je kunt hiervoor ook zeker bij haar terecht (dietist-elinezuiderwijk.nl) Het betekent niet dat sporten een garantie geeft dat je geen zwangerschapsdiabetes krijgt maar door het sporten houd je de bloedsuikerspiegel in balans. Daarom wordt er door de verloskundige ook vaak aangeraden om te gaan sporten wanneer er zwangerschapsdiabetes is geconstateerd. Meer informatie over zwangerschapsdiabetes lees je hier.
 2. Minder last van zwangerschapskwalen
  Ik hoor vaak als mama's bij mij komen trainen dat ze zich moe voelen, misselijk of niet lekker in hun vel. Na het uur trainen verlaten ze dan weer opgewekt het pand. Uiteraard is het bij iedereen anders maar het is zo fijn om die feedback terug te horen dat de vrouwen zich na het trainen veel fijner voelen en altijd blij zijn te zijn geweest. Ook zakt soms de misselijkheid, hoofdpijn, rugklachten of pijnlijke benen. 
 3. Conditie loopt minder gauw terug
  Ik vergelijk de zwangerschap vaak met een marathon. Een zwangerschap duurt in principe 9 maanden. Als je weet dat je over 9 maanden een marathon gaat lopen (want ja, een bevalling is een hele zware sportprestatie), ga je ook niet stoppen met trainen. Juist in de voorbereidende maanden ga je trainen naar het piekmoment. Wetende dat je lichaam hiervoor gemaakt is, getraind is en het aan kan. Het voordeel is niet alleen dat je fitter de zwangerschap doorgaat maar ook dat je fitter de bevalling in gaat. En of je nu niet sport, of altijd hebt gesport, sporten tijdens de zwangerschap is ALTIJD een goed idee! 
 4. Kans op rugklachten verminderen
  Bij de trainingen van VivideMama richten we ons op een paar belangrijke punten, ademhaling in combinatie met het gebruik van de bekkenbodem en dwarse buikspieren, trainen van de grote spiergroepen, het versterken van de spieren rondom het bekken. Dit maakt dat de spieren die je traint de klachten van je bekken en rug kunnen verlichten. Het dragen van een zwangere buik waarbij het evenwichtspunt veranderd maakt dat vrouwen last van hun rug kunnen krijgen. Door de juiste spieren te trainen kunnen we het lichaam beter in balans brengen en daardoor klachten verminderen. 
 5. Gezondere groei van de placenta
  Wanneer je sport gaat je bloedsomloop sneller. Dit betekent dat de doorbloeding beter door je lichaam gaat dan wanneer je een avond op de bank zit. Je voedingsstoffen worden door de bloedbaan via de navelstreng naar je baby gebracht. Wanneer jij regelmatig sport zal dus de toevoer optimaler zijn en het bloed rondom de placenta zal toenemen. Dit alles om je baby optimaal te laten groeien. 
 6. Sneller herstel na de bevalling
  Terugkomend op nr. 3. Want niet alleen tijdens je zwangerschap heb je profeit van het sporten, maar hoe fitter jij je bevalling in gaat hoe sneller jij zal herstellen. Uiteraard ligt dit ook aan hoe zwaar je bevalling is geweest. Of je natuurlijk bent bevallen of met een keizersnede, of je veel bloed bent verloren tijdens de bevalling of bijvoorbeeld een totaal ruptuur hebt gehad. Maar buiten al deze zaken waar je GEEN invloed op hebt, kun je op dit vlak dus wel je steentje bijdragen.
 7. Je kunt beter en dieper slapen 
  Sporten heeft een positief effect op slapen. Per persoon is het wel verschillend op welk tijdstip je sport. Sommige vrouwen kunnen niet 's avonds later op de avond sporten en blijven door adrenaline die het lichaam aanmaakt lang alert. Andere slapen juist heerlijk wanneer ze 's avonds hebben gesport. Dit is dus even uitproberen wat voor jou werkt. Daarbij is rust en slaap ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Als sporten daarbij kan helpen is dat de moeite waard om te proberen! 
 8. Je hebt een beter humeur
  Niet alleen leuk voor jou maar ook voor de omgeving ;). Je humeur kan nog wel eens schommelen tijdens de zwangerschap. Zo maak je bijvoorbeeld adrenaline aan, dit zorgt voor een hogere alertheid. Endorfine, dat werkt als een natuurlijke pijnstilling maar je je ook een beetje gelukkiger voelt. Zo heb je ook nog serotonine, ookwel het gelukshormoon, deze zorgt ervoor dat je je beter voelt, het helpt je impulsen te beheersen en het zorgt ervoor dat je beter slaapt (nr.7). En dan heb je nog dopamine, het genotshormoon. Die afgegeven wordt wanneer je iets doet wat goed voelt. Dit alles zorgt ervoor dat jij je voldaan, gelukkig en vrolijk voelt na je workout.

Wil jij na het lezen van deze voordelen ook sporten tijdens je zwangerschap? Dat kan natuurlijk. Stuur me gerust een berichtje via het contactformulier.

Liefs,
Vivian